Tips voor een goede portretfoto

Lukt het jou maar niet om een geslaagde portretfoto te maken? De meeste mensen vinden zichzelf nooit mooi op de foto staan, omdat ze er zichzelf niet echt in herkennen. Met deze tips en tricks maak jij straks met gemak een geslaagde portretfoto.
Made by Paula

1: Maak de foto spontaner

Ik kan er echt van genieten wanneer mensen spontaan en genietend op de foto staan. Wanneer je een foto van iemand gaat maken gaat deze persoon vaak meteen poseren. Resultaat? Een geforceerde lach en een ongemakkelijke houding. Wanneer ik een portretfoto ga schieten zeg ik meestal lachend ‘Doe niet zo serieus!’, deze ijsbreker werkt bij mij negen van de tien keer.

2: Kies het juiste standpunt

Het juiste standpunt kiezen kan een foto maken of breken. Over het algemeen is een foto op ooghoogte het beste, dit ziet er het meest natuurlijk uit. Maak je een foto van een kind of hond, dan ga je door je knieën. Maak je een foto van iemand die groter is dan jij, dan ga je op een verhoging staan.

3: Stel scherp op de ogen

De ogen zijn de blikvangers op een portretfoto, daarom moet je ervoor zorgen dat deze altijd scherp zijn. Eigenlijk geldt voor elke foto dat je scherp stelt op de plek waar je de aandacht als eerste naartoe wil laten gaan.

4: Hou de omgeving in de gaten

Wanneer je je helemaal focust op de persoon van de foto is het makkelijk om de omgeving uit het oog te verliezen, terwijl deze wel altijd zichtbaar is op de foto. Let erop dat de kleuren van het decor passen bij jouw compositie en dat er bijvoorbeeld geen paal ‘uit het hoofd’ komt.

5: Kies voor zacht licht

Op een portretfoto zijn harde schaduwen bijna nooit mooi. Alhoewel je veel weg kunt halen met nabewerking, is voorkomen altijd beter dan genezen. Vooral als je buiten in de zon of binnen met een felle lamp staat te schieten moet je het licht goed in de gaten houden. Draai je neus eens 90 graden en kijk hoe daar het licht valt, het kan een wereld van verschil maken.